Mit vegyünk, ha kisbabánk születik? Habszivacs szőnyeget vagy bébikompot?

Hatalmas választék van a piacon és az első gyerekes szülők nem mindig tudják jól kiszűrni,hogy mi az ami tényleg hasznos és fontos lesz majd az első hónapok során. Ráadásul az első babát váró szülők olyan eufórikus hangulatban vannak, hogy legszívesebben a fél bababoltot hazavinnék. A legfontosabb azonban, hogy akár használtat, akár bolti, új terméket veszünk, törekedjünk arra, hogy jó állapotú, biztonságos és tanúsítvánnyal rendelkező terméket vigyünk csak haza.

Listánk a legfontosabb babatermékekről az első időszakra:

Autós babaülés – akár van saját autónk, akár taxival vagy kölcsön autóval tervezünk majd utazni, nagyon fontos, hogy legyen egy biztonságos autós gyerekülésünk. Ölben vagy egy sima mózeskosárban ugyanis veszélyes kisbabát utaztatni.

Babakocsi vagy hordozó –a babánkkal nagyokat fogunk majd sétálni, ezekhez a kirándulásokhoz választhatunk babakocsit vagy kendőt/hordozót. Van, aki mindkettőt beszerzi, mert sok baba egy idő után megunja a babakocsit és csak akkor nyugszik meg, ha kivesszük belőle. Sokkal könnyebb egy hordozóval vagy egy hordozókendővel folytatni a sétát. Ma már nagyon sok helyen szerveznek hordozókendős tanfolyamot is a kismamáknak. Van aki annyira megszereti a hordozást, hogy végül egyáltalán nem vesz babakocsit.  Persze, csak hordozás közben derül ki, hogy mennyire bírja ezt az anyuka háta.

Kiságy -, ha együtt is alszunk majd a babánkkal, érdemes beszerezni egy kiságyat, ahová akár napközben letehetjük kicsit nézelődni, játszani. Vannak babák, akik kifejezetten szeretik a kiságyukat és igénylik, hogy oda fektessük le őket aludni is.

Babaápolás, babafürdetés – érdemes a saját kényelmünk miatt is beszerezni egy állványos kiskádat. E nélkül egyrészt hosszú távon megfájdulhat a derekunk, másrészt víztakarékossági szempontból is jobb egy kiskádat vízzel megtölteni, mint a teljes kádat. A fürdetéshez és a babaápoláshoz pedig biztonságos, bolti vagy gyógyszertári, kifejezetten babáknak való, kímélő összetételű termékeket vegyünk. Az a kérdés, pedig, hogy hány naponta kell a babákat megfürdetni elég megosztó, sokan azzal érvelnek, hogy az érzékeny bababőrt csak kiszárítja a minden napos fürdetés. Ha egy kisbaba szeret fürdeni, semmiképpen nem fosztanám meg ettől a hangulatos napi rutintól. Olvassunk azért alaposan utána és kérdezzük meg az ismerős családokat, hogy kinél mi a szokás, mi vált be.

Biztonságos gyerekjátékok: Habszivacs szőnyeg, Habszivacs játszószőnyeg

A változatos környezet megteremtéséhez, a megfelelő mozgásfejlődéshez nagyon jó, ha beszerzünk egy habszivacs szőnyeget. A hagyományos színes, játszóállványos babaszőnyegeket nagyon gyorsan kinövik a babák. Általában puha, csúszós anyaguk van és színes, zenélő forgókkal díszítik őket. Egy 3-4 hónapos baba számára nagyon szórakoztató  egy ilyen játékszőnyeg, de , ha már megkezdődnek a nagymozgások, elkezd kúszni, mászni a

baba, akkor ezek a pihe puha baba játékszőnyegek egyrészt kicsik lesznek már, másrészt kicsúszik a baba keze és nem tudja megfelelően begyakorolni a kúszó mozdulatokat. Ezért mi inkább a habszivacs játszószőnyeget javasoljuk. Természetesen egy hagyományos játszószőnyeg is nagyon jó, csak készüljünk fel rá, hogy pár hónap után ezt már nem fogjuk tudni használni. Egy jó minőségű habszivacs játszószőnyeg viszont nagyon sokáig hasznunkra lesz. Habszivacs szőnyegekből hatalmas a választék és érdemes körletintően választani. Minden szülő a legjobbat szeretné kisbabájának és akkor vagyunk nyugodtak és tudjuk élvezni a közös játék örömét, ha tudjuk, hogy biztonságos környezetet teremtettünk szemünk fényének. Figyeljünk arra, hogy milyen anyaggal érintkezik a babánk érzékeny bőre, hogy megfelelően fejlődik-e a mozgása és arra is éberen vigyázunk, hogy semmilyen veszélyes anyag, tárgy ne kerülhessen a szájába. Az EKO Nagyméretű Játszószőnyeg egyedülállóan biztonságos még az érzékeny bőrű babák számára is, ajánljuk ezért babamasszázshoz is, hiszen antiallergén anyaga miatt a huzamosabb ideig fennálló közvetlen bőrkontaktus is teljesen biztonságos a kisbabáknak, BPA mentesek és rendelkeznek ÖKO –TEX tanúsítvánnyal. Minden ártalmas anyagtól mentesek, ráadásul olyan erős, strapabíró anyagból készültek, hogy még egy felnőtt számára is lehetetlen elszakítani, vagy lecsípni belőlük egy darabot. Nagyon fontos, hogy olyan habszivacs szőnyeget válasszunk csak kisbabánknak, amelynek az anyagából nem tud leharapni kis darabokat. A kisbabák ugyanis mindent megkóstolnak, megízlelnek és ezért nagyon vigyázzunk arra, hogy kizárólag ellenőrzött agyagból készült játékaik legyenek. Ajánljuk babamasszázshozbabatornához, baba gyógytornához is, hiszen valamennyi termékünk nagyméretű, elférünk rajta kényelmesen a babánkkal együtt.

Járássegítő, bébikomp: hasznos vagy ellenjavallt?

Erről az eszközről nagyon megosztó véleményeket fogsz találni a neten. Sok gyerekekkel foglalkozó gyógytornász, mozgásterapeuta szerint kifejezetten ellenjavallt ilyen eszközt használni. Az ún. bébikompok használatáról pedig már sok gyerekorvos, védőnő is próbálja lebeszélni a szülőket. Balesetveszélyesek és akadályozzák a gyerekek mozgásfejlődését. Sok szakértő véleménye szerinte a járni még nem tudó babák a járássegítő és a bébikomp segítségével olyan egyenes pozícióba kerülnek, amely megterheli a még járni, állni nem tudó baba gerincét, izomzatát, ízületeit. Ráadásul, amíg ezeket az eszközöket használják, addig nem tudja a számára természetes mozgásokat begyakorolni, így akadályozza, nehezíti a járásbiztonság kialakulását, akár az értelmi fejlődésre is kihatással lehetnek ezek az eszközök.

A szakemberek azt javasolják, hogy teremtsünk járásra motiváló, biztonságos környezetet és ne siettessük indokolatlanul a baba fejlődését.